Kreatív rajzolás http://kreativrajzolas.blogger.hu Rajzolással és festészettel kapcsolatos tapasztalataim, tippek, trükkök, praktikák. Néhány írás fűszerként. hu Átlátszó - csepp, golyó, pohár rajzolása http://kreativrajzolas.blogger.hu/2017/08/07/atlatszo-csepp-golyo-pohar-rajzolasa Az átlátszó dolgok rajzolásánál nagyon fontos odafigyelni a fények és árnyékok, a fényes és árnyékos felületek formáira és pontos tónusára.

Ha csak úgy tessék lássék módjára csináljuk, akkor nem jön létre az illúzió.

Először rajzold meg mindig az alap formát. Gondolom, most nagyon meglepődtél! ;-)

Majd lépésről lépésre haladj a következő gondolatsor szerint, na de ha Te másképp csinálod, az sem baj; csak a végeredmény legyen jó! :-)

Ajánlott eszközök: szürke papír; fehér pasztell ceruza; fehér zselés toll; hibajavító; fekete filc, fekete tűfilc, HB grafit cerua, 5B grafit ceruza, szénceruza, gyurmaradír, puharadír, satírozó ceruza, fülpiszkáló (illetve színesek, ha szívecskét vagy vmi színes formát szeretnél a végén szórakozásból balarajzolni az egyik átlátszó formába)

Gömb

1. lépés: Figyeld meg a fény útját!
Pontosan hol éri el a látványt (csepp, golyó, pohár stb.), milyen formájú ez a fényfolt, mekkora a kiterjedése!

Vedd észre az ellenkező oldalon is az igen világos felületeket, majd pedig, hogy a vetett árnyékban is megjelenik a fény!


Ezeket azonnal meg is rajzolhatod például egy szürke papírra az alap kör formán belül fehér pasztell ceruzával.

2. lépés: A sötét felületeket 5B ceruzával készítettem. Ahol sötétebbet szeretnél, ott nyomd jobban a ceruzát a papírhoz. A finom átmeneteket úgy értem el, hogy fülpiszkálóval a sötét oldalról áthúztam a még érintetlen felületekre egy kis grafitport.

Az árnyékot ahol szükséges bátran sötétítsd meg! Én egy kis szénceruzával is rásegítettem, de a szén és a grafit általában nem szereti egymást, ne várj tőle túl sokat! :-)

3. lépés: tovább finomítottam a fehér pasztellel és a grafittal az átmeneteket.

4. lépés: Hibajavítóval a legfényesebb fényfoltot a tetején átfestettem, és az ellenkező oldalon a gömb szélénél belül is egy vékony csíkot húztam vele.

5. lépés: addig csinosítsd, amíg elégedett nem leszel vele! :-)))

Jajj, a gömbhöz majdnem elfelejtettem feltölteni a szívecskés képet!

Inspiráció gyanánt!

 

Csepp

A cseppet szénceruzával, fehér pasztell ceruzával, zselés tollal és gyurmaradírral alakítgattam.

Ez igazán nem nehéz! Az előző feladatból tanultakat használd!

 

Üveg pohár

Ez a feladat több odafigyelést igényel!

Nagy lelkes rajzolásomban nem minden fázist fotóztam le, de remélem ennek ellenére érthető lesz a menetrend. :-)

1. lépés: HB ceruzával megrajzoltam a poharat és a jól látható fények és árnyékok formáit is! Van, ahol nem túl pontos, de úgy véltem, menet közben majd kiigazítom.

Nyugodtan rajzolhatod totál pontosra is a poharadat, amit kiválasztottál megrajzolni! Sőt!

 

2. lépés: Szénceruzával és fülpiszkálóval megrajzoltam a pohár árnyékát. Odafigyeltem a fényes, világos részekre, és fehér pasztell ceruzával rásegítettem a ragyogásukra!

 

3. lépés: Először a fényes, világos részeket satíroztam fehér pasztellel, majd egy kis hibajavítóval is rámentem, hogy még világosabb legyen! Legyél mértéktartó, és előbb próbáld ki, hogy milyen vastagon fest a hibajavítód, mert rosszul néz ki, ha göcsörtös és túl vastagra sikeredett a felület!

4. lépés: 5B ceruzával finoman árnyékolni kezdtem az átmenetes felületeket, és ahol kicsi volt a felület, ott papírrúd hegyével, ahol nagyobb, ott fülpiszkálóval finoman elmostam az átmentesen felsatírozott grafitot.

 

5. lépés: Tovább építettem a felületet az előbb leírt gondolkodásmód szerint. Majd a legsötétebb részeknél használtam egy kis fekete filcet alaptónusként. Azaz a vékony fekete vonalaknál tűfilcet, a vastag fekete részeknél ecset végű fekete filccel festettem meg a papírt, és utána rátónusotam az 5B ceruzával, majd a dörzsölő eszközökkel rásegítettem az átmenetek kialakítására!

6. lépés: Még tovább figyeltem és még tovább pontosítottam, amit láttam.

Radír, satír ...figyelés.... pasztell, grafit, fülpiszkáló .... figyelés ....stb. stb. stb.

Végeredmény:

Jó munkát, kikapcsolódást és feltöltődést kívánok!

Rajzolj egy jót!

További szép napot!

Szilvia

Tanfolyamok, ha szeretnél személyesen is találkozni velem és úgy is tanulni:

http://kreativrajzolas.hu/

]]>
Mon, 07 Aug 2017 13:32:14 +0200 180811_13049
Alapok http://kreativrajzolas.blogger.hu/2017/07/24/alapok  

A realisztikus ábrázoláshoz fontos megérteni a fények és árnyékok jelenségét, egymáshoz való viszonyát, egymásra való hatását.

Kétfajta fény és kétfajta árnyék típusról szoktunk beszélni, valamint a kettő közötti közép tónusokról, így az árnyalásnál összesen öt elemet kell megfigyelnünk és ügyesen megalkotnunk rajzoláskor. Ezek mindegyikének meg kell lennie a rajzon ahhoz, hogy valóban realisztikusnak tűnő képet hozzunk létre.

A fény és az árnyék egymást határozzák meg. Együtt alakítják ki a magasságokat és mélységeket, a közelséget és a távlatot. Ha a rajzunkon csak középtónusok vannak, laposnak, síkbelinek, semmitmondónak látszik, bármennyire is pontos a vonalrajza.

A nézőre az erős kontrasztok, az árnyalatok széles skálája tesz mélyebb benyomást, mert ettől látjuk a formát térbelinek, egyúttal realisztikusabbnak. A fényképezőgépek is akkor ismernek fel arcként egy portrét, ha ezeket bátran alkalmazzuk, egyébként nem. Épp ezért alkalmasak is arra ezek az okos kütyük, hogy leellenőrizzük a munkánkat: kellően kontrasztos és árnyalt-e.

Az alábbi labdát és gömböt is a megfelelő fények és árnyékok teszik térbelivé a szemnek, különben csak egy szürke kört szemlélnénk. Alaposan tanulmányozd ezt a gömböt (kinagyítva) és az alatta lévő magyarázatot, mert ennek a megértése és elsajátítása kulcsfontosságú a továbbiakban.Vetett árnyék: ott kell keresni, ahol a tárgy találkozik az alatta, mellette lévő felszínnel (asztal, fal, másik tárgy, emberi arcon például az orr alatti árnyék a legszembetűnőbb). A színskálán, ez a legsötétebb tónus, rajzold annyira feketére, amennyire csak tudod. A felszín és a tárgy találkozásától kifelé haladva, az általlában árnyék fokozatosan világosabb lesz. Üveg tárgyaknál, illetve több fényforrás használatakor ez kicsit módosulhat. Alaposan meg kell figyelni.


Önárnyék: az árnyék másik fajtája, mely magán a tárgyon keletkezik, méghozzá a fénnyel ellentétes oldalon. Ne a tárgy legszélén keresd, hanem a közepe tájékán. A vetett árnyék és az önárnyék általában nem ér össze. Méghozzá azért nem, mert a egy másik fényjelenség szétválasztja őket. Ez pedig a


Visszatükröződ fény vagy reflex. Ez egy kis vékonyka egészen világos sáv, ha nem figyeled meg alaposan, talán fel sem tűnik, viszont ha nem lenne ott, nem érzékelnéd gömbölyűnek és térbelinek a tárgyat. Nagyon sasolni kell főleg a matt felületű tárgyakon, ha észre akarjuk venni. Márpedig akarjuk! :-) Ez a kis fény a felszínről vagy egy másik tárgyról verődik vissza.


Csúcsfény: ezen a ponton éri közvetlenül a fény a tárgyat, tehát ez a legvilágosabb rész. Ezek apró fénysávok, fényfoltok és nagyon fontos a formájuk, mert a 3D hatáshoz elengedhetetlenül szükségesek.


Középtónus: a tárgynak azon része, melyet nem ér közvetlenül a fény, és nem hat rá az árnyék sem, valójában ezek az átmenetek a sötét és a világos felületek között. Különböző sötétségűek, és fontos hogy eltaláljuk a megfelelő tónust, hogy realisztikus legyen a kép


Tehát minimum öt tónusnak meg kell lennie a rajzon, hogy kellően térbelinek tűnő legyen, de természetesen ezek között - ahogy a gömbön is látszik - fokozatos az átmenet, vagyis nem csak öt, hanem sokkal több tónus alkotja majd a rajzot. Minél több, annál jobb!

Csúcsbeszólás a Kreatív rajzolás tanfolyamon!

Szilvia: Emlékeztek, miről beszélgettünk a múlt hétvégén a fényekkel, árnyékokkal kapcsolatban?

Csoport: Mmmmm..... igen!

Szilvia: Milyen árnyékokat figyeltünk meg, hogy neveztük őket, hol találhatóak?

Csoport: Az egyik a vetett árnyék és a felületen találjuk, ahol van a tárgy.

Szilvia: Igen, és melyik volt a másik?

(hosszas gondolkodás..... csak úgy kattognak az agykerekek!)

Csoport: Az amelyik a testen van?

Szilvia: Az. És mi is a neve?

Csoport: Csúcsárnyék!

 

Amikor megvilágosodtunk ahányan csak voltunk!
(Elkövető ugyanaz a csoport)

Szilvia: A "csúcsárnyék" után nézzük meg a fényeket! Mit tanultunk a fényekről?

Csoport (az előző beszólás és 5 perc kacagás után): Létezik a csúcsfény, azok a kis

fényes foltocskák és vonalacskák a tárgyon.

Szilvia: Így van. És melyik volt a másik fény féleség, amit olyan sokáig tanulmányoztunk?

(Csend. A légy zümmögését is halljuk, ami a szomszéd lakásban kering. Végül egy bátor önkéntes megszólal.)

Csoport: Azt hiszem a vetett fény.

Szilvia: Hááááát, nem egészen ez a neve, de mire gondolsz pontosan.

Csoport: Arra a kis fénysávra, ami visszatükröződik a testen. (És ekkor leesik a tantusz, és hatalmas nevetésben tör ki mindenki) Jajj, nem vetett fény, hanem visszatükröződő fény!

Szilvia: Igen! Most két új fogalmat sikerült alkotni! Rajztörténelmet írtunk!

 

 

Perspektivikus ábrázolás

A perspektivikus rajz

A perspektivikus ábrázolás lényege, hogy a horizontvonalon (mely egyszerűen szólva az ég és föld határa; kevésbe egyszerűen szólva a szemmagasságunk síkja) felvett enyészpontok és perspektíva vonalak meghatározásával a tárgy elhelyezése a horizonthoz képest.

Amennyiben a tárgy szemmagasságban van, a horizontvonal felezi a tárgy magasságát.

forrás: http://st2.depositphotos.com/1328914/7972/i/450/depositphotos_79725324-stock-photo-grilled-chicken-sandwich-shot-from.jpg

Abban az esetben, ha a tárgyra rálátunk, madárperspektíváról beszélünk vagy felülnézetről. Ekkor a tárgy a szemmagasságunk alatt van.

forrás: https://st2.depositphotos.com/1000733/7776/i/950/depositphotos_77765466-stock-photo-bathroom-top-view-drawing.jpg

A békaperspektíva akkor jön létre, amikor egy tárgyat alulról szemlélünk, ez az alulnézet. Ilyenkor a szemlélt tárgy a szemmagasságunk felett van.

 

Egy iránypontos perspektíva

Ekkor felrajzoljuk a vízszintes horizontot és rajta egy iránypontot (F). A tárgy szembenézeti oldalának felrajzolása után összekötve a csúcsokat, megkapjuk azokat az éleket, amelyek a valóságban párhuzamosak és tőlünk távolodnak. Fontos, hogy a függőlegesek minden esetben párhuzamosak legyenek egymással. Illetve a hozzánk képest vízszintes vonalak vízszintesek maradnak!

forrás: http://www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tamop412b2/2013-0002_a_terszemlelet_fejlesztesenek_lehetosegei_a_muszaki_kepzes_kereteben/TF/images/A0837.png

forrás: http://artfound.ru/wp-content/uploads/2011/01/8206-131041-5216299b4b82f6b512ed80947451ed61.jpg

 

Két iránypontos perspektíva

A kétiránypontos perspektíva esetében a szemmagasság szemléltetésére felvett horizontvonalon két iránypont helyezkedik el. Ezeket az iránypontokat kötjük össze a tárgyon hozzánk legközelebb eső éllel. Ennek eredményeként alakulnak ki a valóságban vízszintes oldalélek. Ugyanúgy, mint az előzőnél, itt is figyeljünk arra, hogy a függőleges élek mindig függőlegesek maradjanak.

forrás: http://szavaiistvan.x3.hu/weblapkapcsoskonyv/torzs7/heted5_elemei/image018.jpg

Három iránypontos perspektíva

Három iránypontos perspektíva a lényegét tekintve hasonló a kétiránypontos perspektívához azzal az eltéréssel, hogy a horizonton kívül felveszünk egy harmadik enyészpontot. Ezzel a ponttal kötjük össze a valóságban függőleges éleket.

forrás: http://cms.sulinet.hu/get/d/8b50362f-a902-418f-80a2-262d907d9295/1/4/b/Large/kep035_nagy.jpg

Remélem hasznosnak találtad ezt a kis bejegyzést.

További szép napot és jó alkotást kívánok!

Szilvia
http://kreativrajzolas.hu/

]]>
Mon, 24 Jul 2017 16:10:31 +0200 180811_12501
Ajánlom figyelmedbe - Tájképek rajzolása http://kreativrajzolas.blogger.hu/2017/07/24/ajanlom-figyelmedbe-tajkepek-rajzolasa Kezdő vagy nem kezdő rajzos az ember, olykor nem árt visszanyúlni az alapokhoz, és ha más nem szórakozásból lerajzolni egy-egy könnyed képet.

Ehhez ad nekünk sok segítséget  sorozat.

Egyébként szerintem érdemes beszerezni a könyvet, mert tippek, trükkök és praktikák is olvashatók benne. Másrészt úgy gondolom, hogy a szerzőt is támogathatjuk vele és további kiadásra serkenthetjük a kiadót, mert lassan hiány cikk ez a sorozat, pedig gyerekek és felnőttek egyaránt hasznosan forgathatják!

Na de nézzük csak, milyen csemegét szemelgettem ki Nektek!

Házikós tájképeket izgalmas rajzolni, hiszen jól gyakorolhatjuk benne a perspektíva ábrázolását!

Másrészt ezek a rajzok alkalmasak arra is, ha valaki fellelkesedik, még színekkel is elláthatja, és önálló szép lakotásokká varázsolhatja!

A képek mérete, tudom túl nagy lesz a blogsávhoz képest, és elrontja az összképet, de így jobban láthatod! :-)

Ebből a néhány képből biztosan találsz olyat, amit örömmel kipróbálnál!

Én csak biztatni tudlak, hogy rajzold meg mind, hiszen gyakorlat teszi a mestert!

Örömteli alkotát kívánok!

Szilvia

http://kreativrajzolas.hu/

]]>
Mon, 24 Jul 2017 13:52:03 +0200 180811_12500
Titokzatos erdő http://kreativrajzolas.blogger.hu/2017/06/26/titokzatos-erdo A festészeti technikák tanfolyam másik ködös erdeje, amit lehetősége nyílt megfesteni a tanítványoknak:

Itt is a szabad képértelmezés volt az elsődleges, amire buzdítottam a tanítványokat!

Ehhez is készítettem egy verziót a saját olvasatomban, melynek a lépései a következők voltak:

1. lépés: festőalap választás - az enyém 18x24 cm-es kasírozott vászon volt. Kevés színnel dolgoztam, amit előkészítettem: fehér, fekete, okker, égetett sienna, égetett umbra, Vandyke barna.
Az ecsetek: 12-es, 4-es lapos ecset; 6-os, 2-es, 000-ás körecset; festőkés

2. lépés: aki már olvasta a Ködös erdő bejegyzésemet, az tudja, hogy a háttérrel kezdem a világostól a sötét szélekig haladva. Fehér, okker és égetett umbra festékeket használtam. Miután kialakítottam az ég és föld határát, felskicceltem a fák helyét. Jól látszik, hogy híg festékkel. Végig a 12-es lapos ecsetet használtam.

2. lépés: Kicsit tovább ügyködtem a fákon, hogy melyik milyen tónust kapjon. Kicsit ködöltem is. Utalok a Ködös erdő bejegyzésre 3. lépésére: ködölés

3. lépés: a lombozat formáját is felskicceltem úgy, hogy az ecset hegyét nyomkodtam a vászonhoz (minél függőlegesebben tartos, annál jobb). Néhány bokron is elgondolkodtam. A nyomaiket a háttérben látod.

4. lépés: kissé elkapott a lendület és elfelejtettem fotózni! :-D

Egyébként Kidolgoztam a fák törzseit a fényviszonyokra figyelve a 4-es lapos ecsettel kivéve az első kettőt, mert azt festőkéssel készítettem.
A fák felső lombozatát is tovább alakítottam, illetve a bokrokat is megfestettem a már ismert technikával - miszerint az ecset hegyét bő festékbe mártva, azt a vászon felületére nyomkodjuk, pecsételünk tulajdonképpen. Nem kevergetem ilyenkor a színeket, hanem mindegyikbe belenyomom az ecset fejét, így egyszerre több szín is van rajta. A nyoma ezátal esetleges lesz és megismételhetetlen, így kicsit természetesebb.

Majd az utat is megfestettem.

5. lépés: a festőkéssel vastag ecsetnyomokat hagytam az első két fának szánt felületen. Szintén egyszerre több szín volt a festőkésen. Én szeretem, ahogy kialakulnak így a fa törzsén a felületek. Ha Neked nem tetszik, ecsettel is festheted! :-D

6. lépés: tovább pontosítjuk a bokrokat mindkét oldalt. Felül és belső oldalon világosabbak, alul és a kép széle felé sötétebbek legyenek a foltok. Illetve a kép belseje felé haladva (az ég felé közeledve) legyenek egyre világosabbak.

7. lépés: ráfestettem a kis alakot és tovább finomítottam az utat.

Sokszor kitöröltem és újra festettem a kis alakot. Hol csak az arcát, hol a haját, hol a ruháját. Végül egy ponton megálljt parancsoltam magamnak és abbahagytam! :-D

Ebben az állapotában hagytam a képet.

A Festészeti technikák tanfolyamon a következő módon dolgozták fel a témát a tanítványok:

Ugyanaz a kép mennyire különbözően hat ránk! Nem igaz?
A képek önmagukért beszélnek!

Vajon eltalálod-e melyik képet festette férfi?

Fess Te is egy Titokzatos Erdőt! A figurával is érdemes megpróbálkozni! :-D

További festészet és rajz tanfolyamok időpontjai a weboldalamon olvashatóak:
http://kreativrajzolas.hu/

Legyen csodaszép napod!

Üdv: Bakos Szilvia

A feltett kérdésre a megoldás:
a férfi kéz munkája a következő kép

 

]]>
Mon, 26 Jun 2017 17:06:17 +0200 180811_11632
Ködös erdő http://kreativrajzolas.blogger.hu/2017/06/26/kodos-erdo A festészeti technikák tanfolyam egyik feladata volt, hogy ködös erdőt fessünk.

Ehhez elkészítettem egy oktatói példányt.

Leírom a lépéseket, és bátran kezdj bele Te is megfesteni, vagy ha már festetted, próbáld ki, még egyszer!

1. lépés: végy egy kellemes méretű vásznat. Lehet kasírozott vagy feszített, de ha papíron próbálkoznál, akkor is legyen akvarell papír a 280-300 gr-os fajtából.
Az én vásznam mini. :-D 18x24 cm.

Sajnos a legelső réteget elfelejtettem lefotózni, csak a leghátsó fasor lepingálása után döbbentem rá, hogy elkéstem. Na de így legalább a fantáziádat fejlszetheted!
Az alábbi fotót képzeld el fasor nélkül és a ködölés nélkül! ;-)


Lehet látni, hogy középen világos a kép és a két széle felé sötétedik. Az ultramarinkéket, a fehéret és egy kicsi Vandyke barnát használtam az ég színátmeneteinek kialakítására, a föld esetében ugyanezeket, csak feketét is keverintettem bele. :-) A föld esetében először sima felületet hoztam létre, majd pedig az ecset hegyét nyomkodtam a vászon felületéhez. Ezidáig 12-es széles lapos ecsettel dolgoztam.

2. lépés: Megfestettem a leghátsó fasort ágastól bogastól egy 6-os körecsettel úgy, hogy a középsők vilgosabbak és a széle felé egyre sötétebbek. A kéket ugyancsak a fehérrel, Vandyke barnával és feketével kevertem. Értelemszerűen a széle felé egyre több feketével. Na de igencsak csínján kell bánni a fekete festékkel! Erre figyelj!

3. lépés: Miután megszáradtak a fák, nagyon híg nagyon kevés fehér festékkel, a 12-es lapos ecsettel körkörös mozdulatokkal finoman ráködöltem a fákra. Oda, ahová tetszett. Figyelj, hogy szinte száraz legyen az ecseted, annyira kevés legyen benne a festék! Egyébként csak lemeszeled és ronda lesz!

4. lépés: újabb fasor és újabb ködölés

5. lépés: újabb fasor és újabb nagyon finom ködölés

6. lépés: tovább finomítom a földet úgy, hogy egyre sötétebb, ahogy felénk közeledik.

7. lépés: a fák törzsein is kialakítom a fényviszonyokat, ahol a több fény éri, ott világosabb. Illetve az ösvényt is kialakítom úgy, hogy addig játszom a sötét és világos tónusokkal, amíg nekem tetszik. :-D
Végül kis emberkét is festettem rá, hogy a méretek, viszonyok még erőteljesebben hassanak, illetve a kép is elnyerje végső mondandóját. :-D

A Festészeti technikák tanfolyamon szabadon átértelmezhették a tanítványok a témát. Akik ezt a képet választották feldolgozni, a következőkre jutottak:

Ess neki és fess egyet Te is! :-D

Jó munkát!

A legközelebbi kurzusaim dátumai, ahol személyesen is találkozhatunk a weboldalamon megtekinthetők: http://kreativrajzolas.hu/festeszet-tanfolyamok/

Üdv: Bakos Szilvia
https://hu.pinterest.com/kreativrajzolas/

]]>
Mon, 26 Jun 2017 16:13:27 +0200 180811_11630
3D illúzió http://kreativrajzolas.blogger.hu/2017/05/07/3d-illuzio Szerintem nem vagyok egyedül, akit foglalkoztat a téma: hogyan rajzolják azokat a fantasztikus 3D illúziós rajzokat.

Kerestem, kutattam, kipróbáltam, és most íme egy egyszerű, bárki által megrajzolható forma, melyen keresztül bemutatom, hogy csináld!

Akit pedig a szórakozáson kívül mélységesebben érdekel a téma, az keressen rá az anamorfózis (anamorphosis) illetve az egy nézőpontos perspektíva szavakra, esetleg az ábrázoló geometriára; és már nyakig is merülhet ebben a csodálatos világban.

Nem szaporítom a szót, lássuk, mi kell hozzá!

Hozzávalók:

- 3 db A4-es rajzlap (2 db is elég, ha nem akarod meghagyni az egyes lépéseket, hanem a másodikon már a kidolgozást is elvégzed)

- 30 cm-es vonalzó

- ceruza

- radír

- körző

- indigó (ehelyett pausz papírt is használhatsz vagy egy átlátszó fóliát)

- festék+ecset+papírtörlő vagy ceruza

Az egyszerű formánk egy labda. Nem kell túlmagyarázni, hogy általában kör az alapformája. A rögbi labdától és a lyukas labdától most eltekintünk. ;-)

1. lépés: készíts egy 10 cm-es oldalú négyzetet és 1 cm-ként rácsozd be. Erre a négyzethálós felületre rajzolj egy kört. Lehet szabad kézzel is, de egy körzővel egyszerűbb. Rajzolj rá két hullámvonalat az alábbi képhez hasonlóan.

Eddig könnyű! Igaz?

A második lépés sem nehezebb.

Most elkészítjük az egynézöpontos perspektívából látható képét ennek a körnek.

2. lépés: Húzz egy 20 cm-es vonalat az A4 lap aljára, és oszd fel 2 cm-ként.

Majd a lap tetején válassz ki egy pontot, mondjuk a lap szélétől 10,5 cm-re. (Egy következő rajzolásnál kipróbálhatsz más tetszőleges nézőpontot is.)

Ehhez a ponthoz húzz vonalakat a lap alján található szakasz egyes pontjatól.

Most húzz egy vízszintes vonalat az alsó vonaltól 21,5 cm-re (ez a vonal lehet fentebb is, lentebb is. Azt írom le, ahogy én csináltam. Próbálj ki más magasságokat is!).

Kialakult egy trapéz. (A négyzet perspektivikus látványa egy trapéz. Vágj ki bátran egy négyzetet, emeld először a szemmagasságodba, hogy csak egy kis csíkot láss belőle, és lassan mozgas lefelé. Biztosan egyértelműen meglátod a trapéz formát!)

A trapéz bal felső sarkától a jobb alsó sarkáig húzd meg az átlót. Az átló és a sugárvonalak metszik egymást. Ezek a pontok adják a többi vízszintes vonal magasságát. Ezek távolsága egymástól egyre kisebb.

Ha kész ez a rácsozat is, akkor át lehet másolni a kört arányosan figyelve a kör és a rácsozat metszéspontjait. Ezt segíti, ha beszámozod illetve betűkkel megjelölöd az egyes rácsokat, mint a sakktáblán.

A végeredmény egy nyújtott forma lesz.

Képben:

Ez sem volt túl nehéz! Így van?

Most, ha akarod ezt a formát színezed ki, de ha jobban tetszik, akkor például indigó segítségével átmásolhatod egy másik papírra, és ott öltözteted fel színekkel.

Én átmásoltam. Azután színeztem és árnyékoltam. Majd a lap aljától számított 12,5 cm-re egy vízszintes vonalat húztam, és levágtam a forma tetejét.

Így:

Jöhet a telefon, a fényképezőgép vagy kamera!

Keresd meg a helyes nézőpontot, és ott áll a labda az asztalon! ;-)

Egy kis videós nézegető:

 

Kellemes szórakozást!

]]>
Sun, 07 May 2017 14:59:08 +0200 180811_9818
Vers mindenkinek http://kreativrajzolas.blogger.hu/2017/01/13/vers-mindenkinek Angyal mondja

Erőteljes átalakulás vette kezdetét. Az energiák visszavonódnak és kicserélődnek. Úgy érzed magad, mintha a tenger hátán hánykolódnál. Pedig nem hánykolódhatsz, hiszen maga vagy a csepp. A tenger része. Nem egy a sok közül, hanem az Egy. A megismételhetetlen, akit Isten örömében teremtett. Isten Angyalai a mennyei fényben dicshimnuszt zengettek, mikor világra jöttél. Védelmük azonban nem határtalan. Saját önpusztításodtól nem véd meg senki. Kérded, hol van Isten? Miért engedi meg mindezt? Azt mondom dualitásban élünk és szabad akaratod illúzióját követve mégiscsak Te döntesz itt és most, minden pillanatban, hogy Istennel vagy Isten nélkül élsz. Ő a saját képére teremtett, és annyira, szeret, hogy megengedi Neked a választást. Mindig. Mindig van vissza út hozzá, csak minél jobban megfürdesz a sötét oldal mocsarában, annál nehezebb meglátnod a fényt. Kissé elfáradtam ebben az ember bőrben. Sok itt a mocsok a szó minden értelmében. Az ideám a tiszta világról, ahol fény és szeretet, bölcsesség és alázat kézen fogva járnak, most távolinak tűnik. Mintha csak egy merengőbe néznék. Olyan energiát hordozok ebben a világban, melyet tűzzel-vassal irtanak.

Mocskosak a folyók, az erek, 
apadnak a fák, az életek.

Bűzös a levegő és folytja a lelkem.
Erőt gyűjtök. „Ó, Istenem! Mit tettem!”
Úgy érzem, mintha egy vaskígyó
szorítaná testem.
Húz a súlya. „Istenem, mit tettem!”
„Szeresd meg a kígyót és emeld a szívedbe.”
Szól.
„Értem én, tudom jól.”
Szól a szám és szívem mégsem teszi.
A kígyót nem… nem engedi.
Mennyi bölcselet, mennyi kóan
mondja így vagy úgy, vagy hogyan.
„Engedd csak el!”
„Rendben. Engedem.”
Szól a szám, és még sem teszem.
Majd jön egy sugallat.
Saját utat találj.
Más cipőiben ne járj.
Felpróbálod ugyan, de minek?
A Te utad a Te Szereteted!
A Te Tiszta Szereteted!
Tisztítsd a lelked,
tisztítsd a folyót!
Tisztítsd a lényed;
a meg nem alkuvót!
Tisztítsd a Napot!
Tisztítsd az Eget!
Tisztítsd a Vakot!
Tisztítsd a Teret!
Tisztítsd a Fámát!
Tisztítsd a Hegyet!
Tisztítsd a Karmád!
Tisztítsd az Ered!
Lehelj Életet minden pillanatba!
Légy Te a pillanat minden egyes napban!
Légy a szellő; ha füst árasztja szemed!
Légy az Ember ki megéli Létedet!
És légy Te magad a Lét, ki éli Életed!
Nyisd már ki a szemed, Csaló!

Szíven üt az utolsó szó?
Remek! Akkor rárezonáltál arra, amit mondani akartam. Légy dühös és utálkozz. Vagy mosolyogj és emeld a szívedbe a szavakat. Teljesen mindegy. Minden úgy van jól, ahogy van. Semmi sem céltalan vagy hiába való, még ha annak is látod, érzed, éled meg. Csak biztatlak, hogy járj az utadon, és figyeld a jeleket! Hol itt, hol ott, hol így, hol úgy, mindenhol Veled vagyunk.

Tápláld a szeretetet a szívedben, lelkedben; fordulj alázattal Önmagad és Életed felé; mert csak ez által leszel képes szolgálni. Szolgálatod pedig üdvödet szolgálja. Hát így emel magához Isten!

Szíved teljen meg szeretettel és fénnyel!

Szólt az angyal.

Sz.

2013.09.10. Debrecen

]]>
Fri, 13 Jan 2017 12:22:38 +0100 180811_5370
Vers mindenkinek http://kreativrajzolas.blogger.hu/2017/01/10/holdfeny-arnyek Holdfény-árnyék

Nem vagyok én fény, csak árnyék.

Még ha tiszta vizet is találnék,

oly hűset és oly ragyogót,

minden létet bearanyozót,

tán még akkor sem lennék pára,

ködfolt egy múló homályba,

mit oszlat a Nap,

és elfúj a szél.

Az emlék.

Az emlék bennem él.

Nem vagyok én angyal, főleg nem csoda,

csak egy piros blúzos fruska,

egy kicsit ostoba.

Fergeteg az élet, én meg csak fáradok.

Tegnap a Holddal, ma féreggel álmodok.

Egyik is fúr, a másik is mar.

Az élet gyümölcse olykor fanyar.

Fanyarsága méreg. Testemet tépi.

A lelkem vérzik és a halált féli.

Nem lép át árnyékon, a napban hasal,

nem szeretne mást csak békét akar.

Zsibbad a szívem, és csak hallgatok.

Csendben az úton ballagok.

Az útjelző táblák lekoptak rég.

Nem vezérel más csak a csillagos ég.

Néma zene szól, és csak hallgatom.

Én is egy szólam vagyok, s bámulom,

milyen a harmónia és milyen az egység.

Nem vagyok sem fény, sem árnyék,

csak egy kis mindenség.

Bennem él egyszerre múlt jelen és jövő,

szimfóniájuk csodás, átütő.

Megbénít elmét és tudatot,

s feltárja az utat, mit mutatott

még a csillagok alatt, mikor még a Semmi volt.

Mikor nem voltam sem élő sem holt.

Leesett az égről a Hold,

most értem csak, hogy egy lecke volt.

Hallgatásom arany, mely egy hegy gyomrában ül.

Egészen addig, míg a világ elszenderül.

Nem szól, csak gondol, és szeretet áraszt.

Ha megérzed, érted "isteni" munkámat.

Üstökösként suhanok világokon át,

a Te világod csillagaként ragyogok Reád.

Ha felnézel az égre, most is ott vagyok,

és szívedben életfény árnyékként pislogok.

Nem láthatsz, csak a szíveddel.

Még a betű sem szól.

Némán ragyogok Rád.

A végtelen válaszol.

Kérdésedre nyugodt figyelem a válasz;

a szeretet örökké él, még ha nem is láthatsz.

 

Debrecen, 2011.01.26. Cs.B.Sz.

 


Sóhaj, 30x40 cm; vászon; akril; 2012
Bakos Szilvia

]]>
Tue, 10 Jan 2017 17:43:50 +0100 180811_5297
Nem tudok embert rajzolni! http://kreativrajzolas.blogger.hu/2017/01/10/nem-tudok-embert-rajzolni "Nem tudok embert rajzolni!" Hallom sokszor elkeseredetten a gyerekektől, akik az iskolában azt a feladatot kapják például, hogy rajzolják le a családjukat vagy bármi olyan témát, ahol ember is szerepel a képen. 
Illetve felnőttektől, akik szeretnének megtanulni rajzolni, mert végre felfedezik, milyen megnyugtató, relaxáló és inspiráló az alkotás!

A legtöbb gond az arányokkal szokott lenni. Mert ugye (merttel nem kezdünk mondatot!), azt csak tudjuk hogy van feje, nyaka, törzse, kezei, lábai; még azt is hogy hol; na de mekkorák egymáshoz képest?

Ilyenkor az a jó, ha valaki csak pálcika embert tud rajzolni. :-)

Ugyanis azzal kezdhetjük a rejtvény megoldását!

Szinte hallom is: Pálcika ember?! De hát én embert akarok!!!!

Én pedig azt mondom, hogy a művészképzőkben is pálcika embereken tanulmányozzák a művészpalánták az ember mozgását. Az alábbi képek Barcsay Jenő Művészeti anatómia könyvéből származnak (Corvina Kiadó).

Majd már egy kicsit részletesebben ábrázolják a figurát.


Egyébként pedig az ember szerezhet magának egy cuki fabábut, és először azon megfigyelheti az arányokat.

Ezután lerajzoljuk párszor. A mértékegység a fej nagysága!

forrás: http://ms-silver.deviantart.com/art/Mannequin-Pose-4-91628651

Ugyanez egy emberi figurával:

Azt hiszem így jobban érthető, hogy a fej hogyan is lesz a mértékegységünk az emberi test rajzolásánál. :-)
Fontos információ, hogy férfiak esetében általában 7-8, nők esetében 6-7 fej nagyságú a figura. Természetesen ez átlag, tehát ettől az életben jócskán eltérő esetekkel is találkozhatunk.

Ha ezt elsajátítottad, akkor a különböző életkor alapján is vizsgálódhatsz mikor milyen méretarányokat rajzolj!

Egy kis segítség ehhez is:

A könyveknek a címeit, melyekből az illusztrációkat válogattam a weboldalamon megtalálhatod legalul az irodalomjegyzékben.

www.kreativrajzolas.hu

A ruhák rajzolása egy újabb fejezetet kíván!

Rajzolásra fel!

Üdvözlettel: Szilvia

Én is rajzolgattam ember alakokat és mozdulatokat, amikor tanulni kezdtem a rajzolást.

Itt a legelső ilyen próbálkozásaimat láthatod.
Itt-ott elrajzolt, na de minden kezdet arról szól, hogy tapasztalunk.
Van amit jól sikerül, van amit kevésbé jól sikerül megoldani, mégis haladunk előre, és nem adjuk fel, csak mert lehetne jobb is.

Amíg kezdők vagyunk addig ne mérjük magunkat a profik mércéjével!
Mindig önmagadhoz képest mérd a fejlődésedet, sose mások eredményeihez viszonyíts!
Így lesz örömed az alkotásban és erőd az úton!

]]>
Tue, 10 Jan 2017 17:29:48 +0100 180811_5291
Festészet tanfolyamok időpontjai http://kreativrajzolas.blogger.hu/2017/01/10/festeszet-tanfolyamok-idopontjai Festészet tanfolyam

"Manapság mindent meg akarnak magyarázni és le akarnak írni. De ha mindezt mégis meg lehetne magyarázni és le lehetne írni, a festészet nem lenne művészet." (Renoir)

Mindannyiunkban ott él és lüktet a színek világa.

Amikor rajzolásra adjuk fejünket, előbb-utóbb felbukkan az igény, és huncutkodunk a gondolattal:

Milyen jól is nézne ki ez a kép színesben! Bárcsak meg tudnám alkotni!? Majd egy idő után kísérletezni kezdünk, és valahogy valami hiányzik, valahogy nem kel életre a kép!

Talán a titok a színekben rejlik?

A Festészet tanfolyamon felfedezzük és kifejlesztjük mindazt, amiről eddig azt hitted talán benned nincs is meg.

Pedig bizony képes vagy rá! Éppen csak a számodra legjobb módszerrel nem találkoztál eddig, ami felszínre hozza belőled a szunnyadó festőművészt, az alkotó "gyermeket", aki rácsodálkozik a világ szépségeire és megfesti azt.

Sosincs későn! Csak bátorság kell elindulni az úton!

A hétköznapok világából átlépünk a színek világába, és felfedezzük a bennük rejlő szépséget és titkot.

Azt tapasztaltam, hogy bár egyetemesen megnevezzük a színeket: piros, narancs, sárga, zöld, kék, ibolya, mégis egyénileg kicsit másképp látjuk, másképp érzékeljük őket.

Amikor felfedezed saját színnyelvedet, egyszerűen kitárul a világ, és olyan összefüggéseket látsz meg és értesz meg, melyekről eddig csak álmodtál.

Valójában nem történik más, mint megismered önmagad olyan részeit, melyekre a hétköznapokban fel sem figyelsz.

Szeretném megmutatni, hová is képes eljutni az ember saját szándékából és akaratából egy kis bátorítás, és útmutatás által.

Én az utat tudom Neked megmutatni, járnod Neked kell rajta!

Fessünk együtt! Jössz Velünk?

Renoir szavait idézve:

Renoir mondta, két évi tolószék után az orvosnak: "Köszönöm, doktor úr. Maga csakugyan remekül ért a mesterségéhez! Mégis lemondok a járásról, annyira össze kellene szednem hozzá minden erőmet, hogy a festésre semmi sem maradna. Márpedig - teszi hozzá, miközben visszül a karosszékbe, örökre - festeni jobban szeretek, mint járni."

Néhány kép a teljesség igénye nélkül, melyek a Festészet tanfolyamon készültek lentebb láthatóak a Képgalériában.

A tanfolyamra azok jelentkezését váromakik egyszerűen szeretnék a színek világát, s ez által önmagukat is jobban megismerni és festeni....festeni....festeni! smile

 

A Festészet tanfolyamok időpontjai

2 egész napos intenzív kurzus 12 éves kortól fiataloknak és felnőtteknek (felső korhatár nincs).

Legközelebbi időpont:

 

Akril festészet kurzus - kezdő tanfolyam


2017. február 25-26.  SZUPERINTENZÍV 2 NAP! Reggel 8 órától du. 16-17 óráig!smile

Tanfolyamvezető: Bakos Szilvia

Jelentkezz bátran! Már csak 8 hely szabad!

e-mail: kreativrajzolas@gmail.com

mobil: 06 30/ 753-6134

A tanfolyam végén az elkészült csodaszép munkák, festmények mellett a festék készlet is, mellyel dolgoztál a Tiéd lesz!

A tanfolyam teljes időtartama 2 teljes nap.

A tanfolyam díja 30.000 Ft/fő


 

Akvarell festészet kurzus - Virágok

2017. május 06-07. smile Szuperintenzív 2 nap! Reggel 8 órától du. 16-17 óráig!

Tanfolyamvezető: Bakos Szilvia

Jelentkezz bátran!

e-mail: kreativrajzolas@gmail.com

mobil: 06 30/ 753-6134

 

A tanfolyam végén az elkészült csodaszép munkák, festmények mellett a színes készlet is, mellyel dolgoztál a Tiéd lesz!

A tanfolyam teljes időtartama 2 teljes nap.

A tanfolyam díja 25.000 Ft/fő

 


 

Akvarell festészet kurzus - Tájképek

2017. ... kigondolás alatt smile Szuperintenzív 2 nap! Reggel 8 órától du. 16-17 óráig!

Tanfolyamvezető: Bakos Szilvia

Betelt!

e-mail: kreativrajzolas@gmail.com

mobil: 06 30/ 753-6134

 

A tanfolyam végén az elkészült csodaszép munkák, festmények mellett a színes készlet is, mellyel dolgoztál a Tiéd lesz!

A tanfolyam teljes időtartama 2 teljes nap.

A tanfolyam díja 25.000 Ft/fő


 

Festészeti technikák - Haladó tanfolyam

2017. június 17-18.  SZUPERINTENZÍV 2 NAP! Reggel 8 órától du. 16-17 óráig!smile

Tanfolyamvezető: Bakos Szilvia

Jelentkezz bátran!

e-mail: kreativrajzolas@gmail.com

mobil: 06 30/ 753-6134

Papírokat, vásznat biztosítok. Ecseteket, festékeket mindenki magának hoz.

A tanfolyam teljes időtartama 2 teljes nap.

A tanfolyam díja 25.000 Ft/fő


 

A tanfolyamok helyszíne szintén:

Debrecen, Pásti u. 1-3. 2. em. 10.

 

Kérlek, amikor elküldöd számomra a jelentkezésedet, azt is tüntesd fel a levélben, hogy melyik csoportba szeretnéd magad regisztrálni!

 

pl.: A 2014. november 9-én induló Festészet csoportba szeretnék jelentkezni. Név:...; Telefonszám:...; Cím:....

 

Köszönöm!

Bakos Szilvia

 

A rajz- és festészet tanfolyamaim nyilvántartási száma: 00995-2010

]]>
Tue, 10 Jan 2017 14:54:08 +0100 180811_5288