Kreatív rajzolás

Rajzolással és festészettel kapcsolatos tapasztalataim, tippek, trükkök, praktikák. Néhány írás fűszerként.

Alapok

 

A realisztikus ábrázoláshoz fontos megérteni a fények és árnyékok jelenségét, egymáshoz való viszonyát, egymásra való hatását.

Kétfajta fény és kétfajta árnyék típusról szoktunk beszélni, valamint a kettő közötti közép tónusokról, így az árnyalásnál összesen öt elemet kell megfigyelnünk és ügyesen megalkotnunk rajzoláskor. Ezek mindegyikének meg kell lennie a rajzon ahhoz, hogy valóban realisztikusnak tűnő képet hozzunk létre.

A fény és az árnyék egymást határozzák meg. Együtt alakítják ki a magasságokat és mélységeket, a közelséget és a távlatot. Ha a rajzunkon csak középtónusok vannak, laposnak, síkbelinek, semmitmondónak látszik, bármennyire is pontos a vonalrajza.

A nézőre az erős kontrasztok, az árnyalatok széles skálája tesz mélyebb benyomást, mert ettől látjuk a formát térbelinek, egyúttal realisztikusabbnak. A fényképezőgépek is akkor ismernek fel arcként egy portrét, ha ezeket bátran alkalmazzuk, egyébként nem. Épp ezért alkalmasak is arra ezek az okos kütyük, hogy leellenőrizzük a munkánkat: kellően kontrasztos és árnyalt-e.

Az alábbi labdát és gömböt is a megfelelő fények és árnyékok teszik térbelivé a szemnek, különben csak egy szürke kört szemlélnénk. Alaposan tanulmányozd ezt a gömböt (kinagyítva) és az alatta lévő magyarázatot, mert ennek a megértése és elsajátítása kulcsfontosságú a továbbiakban.Vetett árnyék: ott kell keresni, ahol a tárgy találkozik az alatta, mellette lévő felszínnel (asztal, fal, másik tárgy, emberi arcon például az orr alatti árnyék a legszembetűnőbb). A színskálán, ez a legsötétebb tónus, rajzold annyira feketére, amennyire csak tudod. A felszín és a tárgy találkozásától kifelé haladva, az általlában árnyék fokozatosan világosabb lesz. Üveg tárgyaknál, illetve több fényforrás használatakor ez kicsit módosulhat. Alaposan meg kell figyelni.


Önárnyék: az árnyék másik fajtája, mely magán a tárgyon keletkezik, méghozzá a fénnyel ellentétes oldalon. Ne a tárgy legszélén keresd, hanem a közepe tájékán. A vetett árnyék és az önárnyék általában nem ér össze. Méghozzá azért nem, mert a egy másik fényjelenség szétválasztja őket. Ez pedig a


Visszatükröződ fény vagy reflex. Ez egy kis vékonyka egészen világos sáv, ha nem figyeled meg alaposan, talán fel sem tűnik, viszont ha nem lenne ott, nem érzékelnéd gömbölyűnek és térbelinek a tárgyat. Nagyon sasolni kell főleg a matt felületű tárgyakon, ha észre akarjuk venni. Márpedig akarjuk! :-) Ez a kis fény a felszínről vagy egy másik tárgyról verődik vissza.


Csúcsfény: ezen a ponton éri közvetlenül a fény a tárgyat, tehát ez a legvilágosabb rész. Ezek apró fénysávok, fényfoltok és nagyon fontos a formájuk, mert a 3D hatáshoz elengedhetetlenül szükségesek.


Középtónus: a tárgynak azon része, melyet nem ér közvetlenül a fény, és nem hat rá az árnyék sem, valójában ezek az átmenetek a sötét és a világos felületek között. Különböző sötétségűek, és fontos hogy eltaláljuk a megfelelő tónust, hogy realisztikus legyen a kép


Tehát minimum öt tónusnak meg kell lennie a rajzon, hogy kellően térbelinek tűnő legyen, de természetesen ezek között - ahogy a gömbön is látszik - fokozatos az átmenet, vagyis nem csak öt, hanem sokkal több tónus alkotja majd a rajzot. Minél több, annál jobb!

Csúcsbeszólás a Kreatív rajzolás tanfolyamon!

Szilvia: Emlékeztek, miről beszélgettünk a múlt hétvégén a fényekkel, árnyékokkal kapcsolatban?

Csoport: Mmmmm..... igen!

Szilvia: Milyen árnyékokat figyeltünk meg, hogy neveztük őket, hol találhatóak?

Csoport: Az egyik a vetett árnyék és a felületen találjuk, ahol van a tárgy.

Szilvia: Igen, és melyik volt a másik?

(hosszas gondolkodás..... csak úgy kattognak az agykerekek!)

Csoport: Az amelyik a testen van?

Szilvia: Az. És mi is a neve?

Csoport: Csúcsárnyék!

 

Amikor megvilágosodtunk ahányan csak voltunk!
(Elkövető ugyanaz a csoport)

Szilvia: A "csúcsárnyék" után nézzük meg a fényeket! Mit tanultunk a fényekről?

Csoport (az előző beszólás és 5 perc kacagás után): Létezik a csúcsfény, azok a kis

fényes foltocskák és vonalacskák a tárgyon.

Szilvia: Így van. És melyik volt a másik fény féleség, amit olyan sokáig tanulmányoztunk?

(Csend. A légy zümmögését is halljuk, ami a szomszéd lakásban kering. Végül egy bátor önkéntes megszólal.)

Csoport: Azt hiszem a vetett fény.

Szilvia: Hááááát, nem egészen ez a neve, de mire gondolsz pontosan.

Csoport: Arra a kis fénysávra, ami visszatükröződik a testen. (És ekkor leesik a tantusz, és hatalmas nevetésben tör ki mindenki) Jajj, nem vetett fény, hanem visszatükröződő fény!

Szilvia: Igen! Most két új fogalmat sikerült alkotni! Rajztörténelmet írtunk!

 

 

Perspektivikus ábrázolás

A perspektivikus rajz

A perspektivikus ábrázolás lényege, hogy a horizontvonalon (mely egyszerűen szólva az ég és föld határa; kevésbe egyszerűen szólva a szemmagasságunk síkja) felvett enyészpontok és perspektíva vonalak meghatározásával a tárgy elhelyezése a horizonthoz képest.

Amennyiben a tárgy szemmagasságban van, a horizontvonal felezi a tárgy magasságát.

forrás: http://st2.depositphotos.com/1328914/7972/i/450/depositphotos_79725324-stock-photo-grilled-chicken-sandwich-shot-from.jpg

Abban az esetben, ha a tárgyra rálátunk, madárperspektíváról beszélünk vagy felülnézetről. Ekkor a tárgy a szemmagasságunk alatt van.

forrás: https://st2.depositphotos.com/1000733/7776/i/950/depositphotos_77765466-stock-photo-bathroom-top-view-drawing.jpg

A békaperspektíva akkor jön létre, amikor egy tárgyat alulról szemlélünk, ez az alulnézet. Ilyenkor a szemlélt tárgy a szemmagasságunk felett van.

 

Egy iránypontos perspektíva

Ekkor felrajzoljuk a vízszintes horizontot és rajta egy iránypontot (F). A tárgy szembenézeti oldalának felrajzolása után összekötve a csúcsokat, megkapjuk azokat az éleket, amelyek a valóságban párhuzamosak és tőlünk távolodnak. Fontos, hogy a függőlegesek minden esetben párhuzamosak legyenek egymással. Illetve a hozzánk képest vízszintes vonalak vízszintesek maradnak!

forrás: http://www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tamop412b2/2013-0002_a_terszemlelet_fejlesztesenek_lehetosegei_a_muszaki_kepzes_kereteben/TF/images/A0837.png

forrás: http://artfound.ru/wp-content/uploads/2011/01/8206-131041-5216299b4b82f6b512ed80947451ed61.jpg

 

Két iránypontos perspektíva

A kétiránypontos perspektíva esetében a szemmagasság szemléltetésére felvett horizontvonalon két iránypont helyezkedik el. Ezeket az iránypontokat kötjük össze a tárgyon hozzánk legközelebb eső éllel. Ennek eredményeként alakulnak ki a valóságban vízszintes oldalélek. Ugyanúgy, mint az előzőnél, itt is figyeljünk arra, hogy a függőleges élek mindig függőlegesek maradjanak.

forrás: http://szavaiistvan.x3.hu/weblapkapcsoskonyv/torzs7/heted5_elemei/image018.jpg

Három iránypontos perspektíva

Három iránypontos perspektíva a lényegét tekintve hasonló a kétiránypontos perspektívához azzal az eltéréssel, hogy a horizonton kívül felveszünk egy harmadik enyészpontot. Ezzel a ponttal kötjük össze a valóságban függőleges éleket.

forrás: http://cms.sulinet.hu/get/d/8b50362f-a902-418f-80a2-262d907d9295/1/4/b/Large/kep035_nagy.jpg

Remélem hasznosnak találtad ezt a kis bejegyzést.

További szép napot és jó alkotást kívánok!

Szilvia
http://kreativrajzolas.hu/

Ajánlom figyelmedbe - Tájképek rajzolása

Kezdő vagy nem kezdő rajzos az ember, olykor nem árt visszanyúlni az alapokhoz, és ha más nem szórakozásból lerajzolni egy-egy könnyed képet.

Ehhez ad nekünk sok segítséget  sorozat.

Egyébként szerintem érdemes beszerezni a könyvet, mert tippek, trükkök és praktikák is olvashatók benne. Másrészt úgy gondolom, hogy a szerzőt is támogathatjuk vele és további kiadásra serkenthetjük a kiadót, mert lassan hiány cikk ez a sorozat, pedig gyerekek és felnőttek egyaránt hasznosan forgathatják!

Na de nézzük csak, milyen csemegét szemelgettem ki Nektek!

Házikós tájképeket izgalmas rajzolni, hiszen jól gyakorolhatjuk benne a perspektíva ábrázolását!

Másrészt ezek a rajzok alkalmasak arra is, ha valaki fellelkesedik, még színekkel is elláthatja, és önálló szép lakotásokká varázsolhatja!

A képek mérete, tudom túl nagy lesz a blogsávhoz képest, és elrontja az összképet, de így jobban láthatod! :-)

Ebből a néhány képből biztosan találsz olyat, amit örömmel kipróbálnál!

Én csak biztatni tudlak, hogy rajzold meg mind, hiszen gyakorlat teszi a mestert!

Örömteli alkotát kívánok!

Szilvia

http://kreativrajzolas.hu/

Powered by Blogger.hu