Kreatív rajzolás

Rajzolással és festészettel kapcsolatos tapasztalataim, tippek, trükkök, praktikák. Néhány írás fűszerként.

Titokzatos erdő

A festészeti technikák tanfolyam másik ködös erdeje, amit lehetősége nyílt megfesteni a tanítványoknak:

Itt is a szabad képértelmezés volt az elsődleges, amire buzdítottam a tanítványokat!

Ehhez is készítettem egy verziót a saját olvasatomban, melynek a lépései a következők voltak:

1. lépés: festőalap választás - az enyém 18x24 cm-es kasírozott vászon volt. Kevés színnel dolgoztam, amit előkészítettem: fehér, fekete, okker, égetett sienna, égetett umbra, Vandyke barna.
Az ecsetek: 12-es, 4-es lapos ecset; 6-os, 2-es, 000-ás körecset; festőkés

2. lépés: aki már olvasta a Ködös erdő bejegyzésemet, az tudja, hogy a háttérrel kezdem a világostól a sötét szélekig haladva. Fehér, okker és égetett umbra festékeket használtam. Miután kialakítottam az ég és föld határát, felskicceltem a fák helyét. Jól látszik, hogy híg festékkel. Végig a 12-es lapos ecsetet használtam.

2. lépés: Kicsit tovább ügyködtem a fákon, hogy melyik milyen tónust kapjon. Kicsit ködöltem is. Utalok a Ködös erdő bejegyzésre 3. lépésére: ködölés

3. lépés: a lombozat formáját is felskicceltem úgy, hogy az ecset hegyét nyomkodtam a vászonhoz (minél függőlegesebben tartos, annál jobb). Néhány bokron is elgondolkodtam. A nyomaiket a háttérben látod.

4. lépés: kissé elkapott a lendület és elfelejtettem fotózni! :-D

Egyébként Kidolgoztam a fák törzseit a fényviszonyokra figyelve a 4-es lapos ecsettel kivéve az első kettőt, mert azt festőkéssel készítettem.
A fák felső lombozatát is tovább alakítottam, illetve a bokrokat is megfestettem a már ismert technikával - miszerint az ecset hegyét bő festékbe mártva, azt a vászon felületére nyomkodjuk, pecsételünk tulajdonképpen. Nem kevergetem ilyenkor a színeket, hanem mindegyikbe belenyomom az ecset fejét, így egyszerre több szín is van rajta. A nyoma ezátal esetleges lesz és megismételhetetlen, így kicsit természetesebb.

Majd az utat is megfestettem.

5. lépés: a festőkéssel vastag ecsetnyomokat hagytam az első két fának szánt felületen. Szintén egyszerre több szín volt a festőkésen. Én szeretem, ahogy kialakulnak így a fa törzsén a felületek. Ha Neked nem tetszik, ecsettel is festheted! :-D

6. lépés: tovább pontosítjuk a bokrokat mindkét oldalt. Felül és belső oldalon világosabbak, alul és a kép széle felé sötétebbek legyenek a foltok. Illetve a kép belseje felé haladva (az ég felé közeledve) legyenek egyre világosabbak.

7. lépés: ráfestettem a kis alakot és tovább finomítottam az utat.

Sokszor kitöröltem és újra festettem a kis alakot. Hol csak az arcát, hol a haját, hol a ruháját. Végül egy ponton megálljt parancsoltam magamnak és abbahagytam! :-D

Ebben az állapotában hagytam a képet.

A Festészeti technikák tanfolyamon a következő módon dolgozták fel a témát a tanítványok:

Ugyanaz a kép mennyire különbözően hat ránk! Nem igaz?
A képek önmagukért beszélnek!

Vajon eltalálod-e melyik képet festette férfi?

Fess Te is egy Titokzatos Erdőt! A figurával is érdemes megpróbálkozni! :-D

További festészet és rajz tanfolyamok időpontjai a weboldalamon olvashatóak:
http://kreativrajzolas.hu/

Legyen csodaszép napod!

Üdv: Bakos Szilvia

A feltett kérdésre a megoldás:
a férfi kéz munkája a következő kép

 

Ködös erdő

A festészeti technikák tanfolyam egyik feladata volt, hogy ködös erdőt fessünk.

Ehhez elkészítettem egy oktatói példányt.

Leírom a lépéseket, és bátran kezdj bele Te is megfesteni, vagy ha már festetted, próbáld ki, még egyszer!

1. lépés: végy egy kellemes méretű vásznat. Lehet kasírozott vagy feszített, de ha papíron próbálkoznál, akkor is legyen akvarell papír a 280-300 gr-os fajtából.
Az én vásznam mini. :-D 18x24 cm.

Sajnos a legelső réteget elfelejtettem lefotózni, csak a leghátsó fasor lepingálása után döbbentem rá, hogy elkéstem. Na de így legalább a fantáziádat fejlszetheted!
Az alábbi fotót képzeld el fasor nélkül és a ködölés nélkül! ;-)


Lehet látni, hogy középen világos a kép és a két széle felé sötétedik. Az ultramarinkéket, a fehéret és egy kicsi Vandyke barnát használtam az ég színátmeneteinek kialakítására, a föld esetében ugyanezeket, csak feketét is keverintettem bele. :-) A föld esetében először sima felületet hoztam létre, majd pedig az ecset hegyét nyomkodtam a vászon felületéhez. Ezidáig 12-es széles lapos ecsettel dolgoztam.

2. lépés: Megfestettem a leghátsó fasort ágastól bogastól egy 6-os körecsettel úgy, hogy a középsők vilgosabbak és a széle felé egyre sötétebbek. A kéket ugyancsak a fehérrel, Vandyke barnával és feketével kevertem. Értelemszerűen a széle felé egyre több feketével. Na de igencsak csínján kell bánni a fekete festékkel! Erre figyelj!

3. lépés: Miután megszáradtak a fák, nagyon híg nagyon kevés fehér festékkel, a 12-es lapos ecsettel körkörös mozdulatokkal finoman ráködöltem a fákra. Oda, ahová tetszett. Figyelj, hogy szinte száraz legyen az ecseted, annyira kevés legyen benne a festék! Egyébként csak lemeszeled és ronda lesz!

4. lépés: újabb fasor és újabb ködölés

5. lépés: újabb fasor és újabb nagyon finom ködölés

6. lépés: tovább finomítom a földet úgy, hogy egyre sötétebb, ahogy felénk közeledik.

7. lépés: a fák törzsein is kialakítom a fényviszonyokat, ahol a több fény éri, ott világosabb. Illetve az ösvényt is kialakítom úgy, hogy addig játszom a sötét és világos tónusokkal, amíg nekem tetszik. :-D
Végül kis emberkét is festettem rá, hogy a méretek, viszonyok még erőteljesebben hassanak, illetve a kép is elnyerje végső mondandóját. :-D

A Festészeti technikák tanfolyamon szabadon átértelmezhették a tanítványok a témát. Akik ezt a képet választották feldolgozni, a következőkre jutottak:

Ess neki és fess egyet Te is! :-D

Jó munkát!

A legközelebbi kurzusaim dátumai, ahol személyesen is találkozhatunk a weboldalamon megtekinthetők: http://kreativrajzolas.hu/festeszet-tanfolyamok/

Üdv: Bakos Szilvia
https://hu.pinterest.com/kreativrajzolas/

Powered by Blogger.hu