Az átlátszó dolgok rajzolásánál nagyon fontos odafigyelni a fények és árnyékok, a fényes és árnyékos felületek formáira és pontos tónusára.

Ha csak úgy tessék lássék módjára csináljuk, akkor nem jön létre az illúzió.

Először rajzold meg mindig az alap formát. Gondolom, most nagyon meglepődtél! ;-)

Majd lépésről lépésre haladj a következő gondolatsor szerint, na de ha Te másképp csinálod, az sem baj; csak a végeredmény legyen jó! :-)

Ajánlott eszközök: szürke papír; fehér pasztell ceruza; fehér zselés toll; hibajavító; fekete filc, fekete tűfilc, HB grafit cerua, 5B grafit ceruza, szénceruza, gyurmaradír, puharadír, satírozó ceruza, fülpiszkáló (illetve színesek, ha szívecskét vagy vmi színes formát szeretnél a végén szórakozásból balarajzolni az egyik átlátszó formába)

Gömb

1. lépés: Figyeld meg a fény útját!
Pontosan hol éri el a látványt (csepp, golyó, pohár stb.), milyen formájú ez a fényfolt, mekkora a kiterjedése!

Vedd észre az ellenkező oldalon is az igen világos felületeket, majd pedig, hogy a vetett árnyékban is megjelenik a fény!


Ezeket azonnal meg is rajzolhatod például egy szürke papírra az alap kör formán belül fehér pasztell ceruzával.

2. lépés: A sötét felületeket 5B ceruzával készítettem. Ahol sötétebbet szeretnél, ott nyomd jobban a ceruzát a papírhoz. A finom átmeneteket úgy értem el, hogy fülpiszkálóval a sötét oldalról áthúztam a még érintetlen felületekre egy kis grafitport.

Az árnyékot ahol szükséges bátran sötétítsd meg! Én egy kis szénceruzával is rásegítettem, de a szén és a grafit általában nem szereti egymást, ne várj tőle túl sokat! :-)

3. lépés: tovább finomítottam a fehér pasztellel és a grafittal az átmeneteket.

4. lépés: Hibajavítóval a legfényesebb fényfoltot a tetején átfestettem, és az ellenkező oldalon a gömb szélénél belül is egy vékony csíkot húztam vele.

5. lépés: addig csinosítsd, amíg elégedett nem leszel vele! :-)))

Jajj, a gömbhöz majdnem elfelejtettem feltölteni a szívecskés képet!

Inspiráció gyanánt!

 

Csepp

A cseppet szénceruzával, fehér pasztell ceruzával, zselés tollal és gyurmaradírral alakítgattam.

Ez igazán nem nehéz! Az előző feladatból tanultakat használd!

 

Üveg pohár

Ez a feladat több odafigyelést igényel!

Nagy lelkes rajzolásomban nem minden fázist fotóztam le, de remélem ennek ellenére érthető lesz a menetrend. :-)

1. lépés: HB ceruzával megrajzoltam a poharat és a jól látható fények és árnyékok formáit is! Van, ahol nem túl pontos, de úgy véltem, menet közben majd kiigazítom.

Nyugodtan rajzolhatod totál pontosra is a poharadat, amit kiválasztottál megrajzolni! Sőt!

 

2. lépés: Szénceruzával és fülpiszkálóval megrajzoltam a pohár árnyékát. Odafigyeltem a fényes, világos részekre, és fehér pasztell ceruzával rásegítettem a ragyogásukra!

 

3. lépés: Először a fényes, világos részeket satíroztam fehér pasztellel, majd egy kis hibajavítóval is rámentem, hogy még világosabb legyen! Legyél mértéktartó, és előbb próbáld ki, hogy milyen vastagon fest a hibajavítód, mert rosszul néz ki, ha göcsörtös és túl vastagra sikeredett a felület!

4. lépés: 5B ceruzával finoman árnyékolni kezdtem az átmenetes felületeket, és ahol kicsi volt a felület, ott papírrúd hegyével, ahol nagyobb, ott fülpiszkálóval finoman elmostam az átmentesen felsatírozott grafitot.

 

5. lépés: Tovább építettem a felületet az előbb leírt gondolkodásmód szerint. Majd a legsötétebb részeknél használtam egy kis fekete filcet alaptónusként. Azaz a vékony fekete vonalaknál tűfilcet, a vastag fekete részeknél ecset végű fekete filccel festettem meg a papírt, és utána rátónusotam az 5B ceruzával, majd a dörzsölő eszközökkel rásegítettem az átmenetek kialakítására!

6. lépés: Még tovább figyeltem és még tovább pontosítottam, amit láttam.

Radír, satír ...figyelés.... pasztell, grafit, fülpiszkáló .... figyelés ....stb. stb. stb.

Végeredmény:

Jó munkát, kikapcsolódást és feltöltődést kívánok!

Rajzolj egy jót!

További szép napot!

Szilvia

Tanfolyamok, ha szeretnél személyesen is találkozni velem és úgy is tanulni:

http://kreativrajzolas.hu/