A festészeti technikák tanfolyam egyik feladata volt, hogy ködös erdőt fessünk.

Ehhez elkészítettem egy oktatói példányt.

Leírom a lépéseket, és bátran kezdj bele Te is megfesteni, vagy ha már festetted, próbáld ki, még egyszer!

1. lépés: végy egy kellemes méretű vásznat. Lehet kasírozott vagy feszített, de ha papíron próbálkoznál, akkor is legyen akvarell papír a 280-300 gr-os fajtából.
Az én vásznam mini. :-D 18x24 cm.

Sajnos a legelső réteget elfelejtettem lefotózni, csak a leghátsó fasor lepingálása után döbbentem rá, hogy elkéstem. Na de így legalább a fantáziádat fejlszetheted!
Az alábbi fotót képzeld el fasor nélkül és a ködölés nélkül! ;-)


Lehet látni, hogy középen világos a kép és a két széle felé sötétedik. Az ultramarinkéket, a fehéret és egy kicsi Vandyke barnát használtam az ég színátmeneteinek kialakítására, a föld esetében ugyanezeket, csak feketét is keverintettem bele. :-) A föld esetében először sima felületet hoztam létre, majd pedig az ecset hegyét nyomkodtam a vászon felületéhez. Ezidáig 12-es széles lapos ecsettel dolgoztam.

2. lépés: Megfestettem a leghátsó fasort ágastól bogastól egy 6-os körecsettel úgy, hogy a középsők vilgosabbak és a széle felé egyre sötétebbek. A kéket ugyancsak a fehérrel, Vandyke barnával és feketével kevertem. Értelemszerűen a széle felé egyre több feketével. Na de igencsak csínján kell bánni a fekete festékkel! Erre figyelj!

3. lépés: Miután megszáradtak a fák, nagyon híg nagyon kevés fehér festékkel, a 12-es lapos ecsettel körkörös mozdulatokkal finoman ráködöltem a fákra. Oda, ahová tetszett. Figyelj, hogy szinte száraz legyen az ecseted, annyira kevés legyen benne a festék! Egyébként csak lemeszeled és ronda lesz!

4. lépés: újabb fasor és újabb ködölés

5. lépés: újabb fasor és újabb nagyon finom ködölés

6. lépés: tovább finomítom a földet úgy, hogy egyre sötétebb, ahogy felénk közeledik.

7. lépés: a fák törzsein is kialakítom a fényviszonyokat, ahol a több fény éri, ott világosabb. Illetve az ösvényt is kialakítom úgy, hogy addig játszom a sötét és világos tónusokkal, amíg nekem tetszik. :-D
Végül kis emberkét is festettem rá, hogy a méretek, viszonyok még erőteljesebben hassanak, illetve a kép is elnyerje végső mondandóját. :-D

A Festészeti technikák tanfolyamon szabadon átértelmezhették a tanítványok a témát. Akik ezt a képet választották feldolgozni, a következőkre jutottak:

Ess neki és fess egyet Te is! :-D

Jó munkát!

A legközelebbi kurzusaim dátumai, ahol személyesen is találkozhatunk a weboldalamon megtekinthetők: http://kreativrajzolas.hu/festeszet-tanfolyamok/

Üdv: Bakos Szilvia
https://hu.pinterest.com/kreativrajzolas/