Szerintem nem vagyok egyedül, akit foglalkoztat a téma: hogyan rajzolják azokat a fantasztikus 3D illúziós rajzokat.

Kerestem, kutattam, kipróbáltam, és most íme egy egyszerű, bárki által megrajzolható forma, melyen keresztül bemutatom, hogy csináld!

Akit pedig a szórakozáson kívül mélységesebben érdekel a téma, az keressen rá az anamorfózis (anamorphosis) illetve az egy nézőpontos perspektíva szavakra, esetleg az ábrázoló geometriára; és már nyakig is merülhet ebben a csodálatos világban.

Nem szaporítom a szót, lássuk, mi kell hozzá!

Hozzávalók:

- 3 db A4-es rajzlap (2 db is elég, ha nem akarod meghagyni az egyes lépéseket, hanem a másodikon már a kidolgozást is elvégzed)

- 30 cm-es vonalzó

- ceruza

- radír

- körző

- indigó (ehelyett pausz papírt is használhatsz vagy egy átlátszó fóliát)

- festék+ecset+papírtörlő vagy ceruza

Az egyszerű formánk egy labda. Nem kell túlmagyarázni, hogy általában kör az alapformája. A rögbi labdától és a lyukas labdától most eltekintünk. ;-)

1. lépés: készíts egy 10 cm-es oldalú négyzetet és 1 cm-ként rácsozd be. Erre a négyzethálós felületre rajzolj egy kört. Lehet szabad kézzel is, de egy körzővel egyszerűbb. Rajzolj rá két hullámvonalat az alábbi képhez hasonlóan.

Eddig könnyű! Igaz?

A második lépés sem nehezebb.

Most elkészítjük az egynézöpontos perspektívából látható képét ennek a körnek.

2. lépés: Húzz egy 20 cm-es vonalat az A4 lap aljára, és oszd fel 2 cm-ként.

Majd a lap tetején válassz ki egy pontot, mondjuk a lap szélétől 10,5 cm-re. (Egy következő rajzolásnál kipróbálhatsz más tetszőleges nézőpontot is.)

Ehhez a ponthoz húzz vonalakat a lap alján található szakasz egyes pontjatól.

Most húzz egy vízszintes vonalat az alsó vonaltól 21,5 cm-re (ez a vonal lehet fentebb is, lentebb is. Azt írom le, ahogy én csináltam. Próbálj ki más magasságokat is!).

Kialakult egy trapéz. (A négyzet perspektivikus látványa egy trapéz. Vágj ki bátran egy négyzetet, emeld először a szemmagasságodba, hogy csak egy kis csíkot láss belőle, és lassan mozgas lefelé. Biztosan egyértelműen meglátod a trapéz formát!)

A trapéz bal felső sarkától a jobb alsó sarkáig húzd meg az átlót. Az átló és a sugárvonalak metszik egymást. Ezek a pontok adják a többi vízszintes vonal magasságát. Ezek távolsága egymástól egyre kisebb.

Ha kész ez a rácsozat is, akkor át lehet másolni a kört arányosan figyelve a kör és a rácsozat metszéspontjait. Ezt segíti, ha beszámozod illetve betűkkel megjelölöd az egyes rácsokat, mint a sakktáblán.

A végeredmény egy nyújtott forma lesz.

Képben:

Ez sem volt túl nehéz! Így van?

Most, ha akarod ezt a formát színezed ki, de ha jobban tetszik, akkor például indigó segítségével átmásolhatod egy másik papírra, és ott öltözteted fel színekkel.

Én átmásoltam. Azután színeztem és árnyékoltam. Majd a lap aljától számított 12,5 cm-re egy vízszintes vonalat húztam, és levágtam a forma tetejét.

Így:

Jöhet a telefon, a fényképezőgép vagy kamera!

Keresd meg a helyes nézőpontot, és ott áll a labda az asztalon! ;-)

Egy kis videós nézegető:

 

Kellemes szórakozást!